Gode råd til klargøring til støbning af beton

Når du er kommet så langt med dit projekt, at du skal havde planlagt hvilken beton, der skal anvendes, og hvor du påtænker selv at udføre arbejdet, er der et par ting, som du skal havde med i dine overvejelser. Derfor har vi samlet en række gode råd til dig, når du planlægger at støbe beton til fx betongulv, indkørsel, fundament, støttemur, sokkel m.v., så du får et vellykket resultat.

1. Planlægning

Planlægning handler først og fremmes om, hvilken betontype din rådgiver anbefaler, at der skal anvendes.

Hvis det er et fundament eller gulv, der skal støbes, er det selvfølgelig altafgørende, at betonen har den nødvendige bæreevne og er modstandsdygtig overfor diverse miljøpåvirkninger såsom frost og vejsalt.

Derudover er det vigtigt, at du beslutter, hvilken type beton, du skal bruge. Der er stor forskel på, om det er sætmålsbeton (også kaldet traditionel beton) eller vibreringsfri beton, også kaldet flydebeton.

Betontypen, du vælger, er ikke kun relevant, når du bestiller betonen, det har også betydning for, hvordan betonen efterfølgende skal håndteres.

2. Bestilling af beton

Inden du bestiller beton, så sørg for at være meget omhyggelig med opmålingen, da det er forbundet med store omkostninger, hvis der efterfølgende skal leveres mere beton end først planlagt. Hvis du vælger en vibreringsfri beton, skal du indregne et svind på 10%

Næste skridt er at planlægge leveringen.

Vores betonbiler kræver den samme plads som en skraldebil og vejer over 20 ton. Du skal være sikker på, at underlaget hvor betonbilen skal holde og læsse af er stabilt, så der ikke sker skade på fliser og indkørsel.

Leveringen kan foregå med sliske til trillebør eller med transportbånd, som er monteret bag på betonbilen. Båndet har en rækkevidde på 16 meter fra kantstenen. Hvis tilgangsforholdene er begrænset eller afstanden fra hvor bilen kan holde er for langt til at båndet kan nå, kan vi også tilbyde en af vores pumpebiler, som pumper betonen i slanger og rør ind til, hvor den skal anvendes.

Hos BG Beton leverer vi altid beton i høj kvalitet, og med vores mange års erfaring og ekspertise kan vi rådgive dig om, hvad der er den rette løsning til dit projekt. Når vi leverer beton til dit byggeprojekt, kan du desuden være sikker på, at den leverede beton lever op til alle krav og sikrer et godt og holdbart resultat.

Vi tilbyder levering af beton til private, og du kan bestille beton online her. Har du behov for rådgivning, er du velkommen til at kontakte os.

3. Gravning og jordbundsundersøgelse

Når du har bestemt dig for, hvor betonen skal støbes samt den nødvendige tykkelse af betonen, kan du starte gravearbejdet. Her skal der selvfølgelig graves ud til den ønskede dybde og bredde. Det er det også vigtigt, at du husker at tage højde for armeringsnet eller plastfiber, som er blandet direkte i den leverede beton.

Det kan også vigtigt at få undersøgt jordens stabilitet gennem en jordbundsundersøgelse. Denne type undersøgelse giver dig oplysninger om jordens bæreevne, som er vigtig for at fastlægge styrken af betonen samt mængden af armering, der skal anvendes. Dette er vigtig viden for dig, inden du begynder at støbe betonen, så du ikke risikerer, at fundamentet synker, og så du kan undgå problemer med ujævnheder eller sætning.

4. Afdækning af nyudstøbt beton

Udtørring af beton kan give svindrevner, forringet styrke og dårlig holdbarhed. Derfor skal beton beskyttes umiddelbart efter udstøbning. Beskyttelse kan foretages ved afdækning med plastfolie, presenning eller ved påsprøjtning af forseglingsvæske.

Vær opmærksom på, at vind og vejr har stor betydning for, hvordan betonen reagerer. Er der meget varmt, eller er der hård blæst, sker der en hurtig udtørring af betonen. Beskyt derfor betonen mod sollys og kraftig vind.

I vinterperioden er det nødvendigt at beskytte nyudstøbt beton mod hurtig afkøling og frostpåvirkning. Desuden bør der anvendes frostfaste tilslag uanset miljøklassen, hvis den udlagte beton kan blive udsat for frostpåvirkning i byggeperioden.

5. Vigtigt om betontyper

Sætmålsbeton

 • Kaldes også traditionel beton.
 • Produceres normalt i sætmål 60-120mm, skal vibreres mekanisk med stavvibrator eller bjælkevibrator for at fjerne luft.
 • Sætmålsbeton glittes efterfølgende for at få en flot overflade.
 • Sætmålsbeton bruges til forskalling, som skal være tæt. Luften forsvinder ved vibrering.
 • Sætmålsbeton bruges til sokler.
 • Sætmålsbeton egner sig perfekt til overflader, som kræver et fald.
 • Efter endt støbning SKAL der overdækkes med plastik eller curing.

Vibreringsfri beton

 • Kaldes flydebeton, vibreringsfri beton, selvkompakterende beton, beton SCC, vibfri beton.
 • Flydebeton er blevet populært, men HUSK at flydebeton ikke er selvnivellerende. Der skal bruges udstyr til at styre højden med, samtidig med at flydebetonen SKAL hjælpes på plads.
 • Flydebeton egner sig ikke til transport i trillebøre.
 • Flydebeton skal ikke vibreres, men skal juttes med en “jutter”, hvorved luften fjernes i betonen. Der opstår ofte små lufthuller i en flydebeton, da der er et højt luftindhold i netop en flydebeton. Derfor – vær opmærksom på, at jutningen foregår korrekt.
 • Flydebeton skal efterfølgende slibes for at få en pæn overflade.
 • Efter endt støbning SKAL der overdækkes med plastik eller curing.
 • Bemærk: Vibreringsfri beton i passiv miljøklasse leveres som standard med kl. P materiale. Ved gulvstøbning eller lignende bør der bestilles med M sten.

God arbejdslyst

Vi håber, at du med disse råd føler dig klar til at gå i gang med dit projekt. Husk at vi hos BG Beton leverer beton til private såvel som erhverv. Vores mangeårige erfaring i branchen betyder, at vi kan rådgive dig gennem din planlægningsproces, både i forhold til hvilken type beton, du skal bruge, samt om armering.

Kontakt os for at høre mere om dine muligheder eller for at få et uforpligtende tilbud.